vineri, 18 septembrie 2009

Decoupage cu servetel


      Este o metoda de decoupage care se realizeaza relativ repede comparativ cu metoda clasica (de decoupage) si asta datorita faptului ca hartia de servetel este destul de subtire. Iar daca obiectul decorat prin decoupage clasic este protejat cu peste 30 de maini de lac, in cazul sevetelui 10 sunt suficiente.
Asadar aceasta metoda este pentru cei fara experienta in ale decoupage-ului.
Daca sunteti adeptii culorilor clare, bine definite, aceasta tehnica nu este pentru voi. Obiectul decorat cu servetel ii da acestuia un efect de acuarela – asta datorita transparentei acestei hartii.
Mult mai interesant si mai frumos este efectul obtinut in urma combinarii acestei tehnici, a servetelului, cu decoupage pictoric adica se foloseste si pictura, nuantand culorile din fundalul obiectului de decorat si dar si elemente desenate care se continua sub servetel dand, astfel senzatia de un tot. (de exemplu: puteti desena in planul secund o frunza, sau un fluture, sau bobocei cu vopsele acrilice sau pigmenti, in timp ce in prim plan se gaseste o floare decupata din servetel si lipita pe obiect.)
Trebuie sa urmati pasii:

Gaseste obiectul de decorat
In cazul acestei metode poti alege orice tip de obiect: din lemn, sticla, metal si orice forma deoarece servetelul se adapteaza oricarei curburi (e mai versatil decat hertia pentru metoda clasica).

Gaseste modelul de aplicat
Modelul de aplicat este cel care va fi taiat din servetel. In timp ce hartia e disponibila in mai multe forme (hartie pentru decopupage, hartia pentru cadouri, ilustratii din carti, reviste, imagini printate, timbre etc), servetele sunt imprimate cu anumite modele. Si daca cu 2-3 ani in urma imprimeurile erau limitate, acum exista o gama destul de larga pe piata. Cea mai importanta sursa sunt magazinele on-line.

Pregateste fundalul
Cel mai important lucru in cazul tehnicii servetelului este faptul ca decupajul de servetel se aplica intotdeauna pe un fundal deschis la culoare deoarece servetelul este transparent si nu poate fi aplicat pe fonduri de culoare inchisa. Asadar, ori aplicati culori deschise pe toata suprafata obiectului sau in locurile unde trebuie aplicat decupajul de servetel introduceti zone de culoare deschisa.

Decupajul
Exista mai multe posibilitati de a obtine decupajul de pe servetel.
Daca servetelul are un model cu bordura si exsta o armonie intre culoarea de fornd a obiectului de decorat si servetelul atunci acesta se poate aplica intreg.
Daca vreti sa luati doar un desen din servetel atunci il puteti obtine ori rupand servetelul cu degetele de jur imprejurul desenului ori il puteti decupa dupa contur. Prima metoda(cea cu ruperea) necesita dupa aplicarea decupajului pe obiect si o pictura deasupra pentru a uniformiza marginile decupajului de servetel cu culoarea de fond a obiectului.( Adica pentru a masca marginile servetelului lipite pe obiect.) Cea de-a doua e mai practica (adica pentru cei fara experienta) si nu necesita o mascara prin pictura a marginilor servetelului.
Servetelul are 3 straturi. Pentru decoupage se foloseste doar primul strat, cel imprimat. Cel mai bine este sa taiati desenul si dupa aceea sa desfaceti straturile si sa luati primul strat, cel imprimat.Daca straturile nu vor sa se dezlipasca, puneti foarte foarte putin lipici pe varfurile degetelor si veti vedea cat de usor va fi.

Compunerea de imagini
Compunerea de imagini se face in funtie de obiectul de decorat si de ceea ce se doreste a se obtine.
De baza, ca si in decoupage-ul clasic este faptul ca zonele goale au aceeasi valoare ca si zonele decorate.
Si prea multe figuri lipite pot da un efect neplacut, de incarcat, sau prea putine pot sugera saracie.
Trebuie sa existe un acord intre diferitele imagini aplicate si fundalul obiectului de decorat. Pentru asta trebuie sa faceti multe probe asezand imaginile in diferite pozitii iar cand rezultatul e satisfacator desenati contururile cu ajutorul unui creion pentru a nu incurca pozitia lor.
Importanta este si pozitionarea imaginilor in functie de dimensiunea lor: ca la pictura-in prim plan se pozitioneaza imaginile mari iar in fundal cele mici (acesta este asa-zisul efect trompe-l’oeil).

Lipirea decupajului
Pentru lipirea decupajului e nevoie de un lipici (lac) specific pentru servetele. Nu se poate folosi nici un alt adeziv.
Asadar, dupa ce ati stabilit compozitia, asezati pe pozitie decupajul de servetel si intindeti cu pensula adezivul deasupra lui. Daca la decoupage-ul clasic, cu hartie, se intinde adezivul pe spatele ei si apoi se intoarce si se lipeste, la aceasta tehnica a serveteluilui nu e nevoie deoarece servetelul este permeabil si adezivul trece prin el. Insa atentie! Servetelul fiind mai fragil decat hartia nu mai poate fi repozitionat in cazul unei greseli de pozitionare pe obiectul de decorat. Si deasemenea, atentie la lipire deoarece se poate rupe; miscarile pensulei cand se intinde adezivul trebuie sa fie delicate.
Se lasa la uscat cel putin doua ore dupa aplicarea primei maini a adezivului de lipire dupa care se trece la o a doua aplicare a adezivului. Aceasta a doua mana va face ca grosimea servetelului sa mai creasca. Atentie se gasesc adezivi pentru aceasta tehnica pe piata despre care “se spune” ca e suficient sa dai doua maini in plus si e gata si lipirea si protectia – insa nu va lasati pacaliti. Trebuie sa lasati alte doua ore sa se usuce a doua mana.
Atentie mare!! Daca nu aveti experienta, e posibil ca in timpul lipirii sa se formeze cute inestetice, care vor creste in acele locuri gosimea sevetelului si care se vor vedea si cand lucrarea va fi gata. Daca s-a intamplat sa apar una macar, incercati sa o intindeti cu o mana suplimentara de adeziv si cu miscari foarte fine deoarece se rupe foarte usor servetelul (fiind deja inmuiat de adezivul dat inainte). Daca se rupe si servetelul atunci trebuie sa incercati sa inlocuiti bucatica de servetel rupta cu o alta bucatica tot de servetel – astfel, la finalul lucrarii va trece aproape inobservabila aceasta inlocuire. Daca inlocuiti bucatica rupta cu hartie, aceasta se va vedea la sfarsitul lucrarii.

Lacuirea
Pentru o lacuire normala se foloseste lac pe baza de apa (asa se numeste) si vine de obicei in set cu adezivul, specificandu-se pe ambalaj ca sunt pentru tehnica servetelului. Insa e bun in acest caz si lacul pe baza de apa folosit la decoupage-ul clasic. Se dau 10 maini cu acest lac.
Se mai pot folosi pentru lacuire si flatting gel (in acest caz sunt suficiente cinci maini) sau flatting normal (caz in care sunt de ajuns opt maini)
Regulele sunt clare in cazul lacuirii (ca si in decoupage-ul clasic): trebuie respectati timpii de uscare si se smirgheluieste de la o mana de lac la alta

Niciun comentariu: