duminică, 4 octombrie 2009

                      VOPSELE PE BAZA DE APA


            Cand trebuie sa vopsim ceva, mergem imediat intr-un magazin de chimicale, cumparam cutia de vopsea de care avem nevoie si apoi incepem sa vopsim. Cred ca, foarte rar, cineva, isi pune intrebarea: din ce e compusa vopseaua?!
      Orice vopsea are cel putin urmatoarele 4 elemente in compozitia sa:
1.  Liantul -  este un polimer si este substanta care confera culorii uscate caracteristicile sale mecanice  (robustete, continuitatea stratului...). Daca ne referim la vopselurile pentru modelism, liantul este tot un polimer si se mai numeste si subsatnta filmogena (datorita peliculei pe care o formeaza).

 2. Pigmentul - poate fi substanta sau substantele care dau culoarea dorita. Pigmentii sunt oxizi metalici naturali sau sintetici adica, care se gasesc deja in natura (ca de exemplu asa numiul pigment =  culoare: Pamant de Sienna = rosu lut) sau care se obtin in urma unor procese chimice combinand anumite metale (ca de exemplu: oxid de zinc, cromat de zinc, albastru de cobalt
3. Substantele inerte - adaosuri care influenteaza indicele de refractie al luminii, astfel putandu-se obtine diferite caracteristice optice: pentru obtinerea de vopseluri lucioase nu se adauga inerti, pentru cele satinate foarte putin iar pentru cele mate destul de mult.

4. Substanta vehicul - adica solventul, care confera vopselei caracteristicile de scorojire si dilutie. trecerea vopselei din starea lichida in cea soloda (de film, pelicola) se datoreaza intotdeauna solventului, care poate fi apa sau un solvent organic. Functie de modalitatea de folosire sau pentru ce e folosita vopseaua (ca de exemplu: vopsire cu pensula, cu aerograful-se fac tunning-uri, sa poata fi spalata) trebuie modificate caracteristicile de aplicabilitate ale vopselei si pentru asta se intervine numai asupra solventului, facandu-se asa-zisa diluare a produsului original. Pentru asta se au in vedere intotdeauna caracteristicile pe care le dorim la vopseaua diluata: sa acopere mai bine sau sa se evapore mai repede?
           Daca dorim o evaporare mai rapida inseamna ca vehiculul e un puternic solvent si pe masura folosirii vopselei, a aplicarii ei si a uscarii, se vor emite in aer compusi organici - numiti : compusi organici volatili -VOC. De fapt, aceste gaze sunt emise de foarte multe produse pe care le folosim zilnic (ca de exemplu banalul lac de unghii sau oja) si care sunt foarte toxice fiind daunatoare atat noua, celor care folosim aceste produse, cat si mediului.
           De aceea putem vorbi despre vopseluri pe baza de apa sau asa-numita tehnologie a sistemelor idrodiluibile. Adica tendinta este sa se inlocuiasca solventii sintetici pe baza de ulei cu cei pe baza de apa, acestia din urma fiind mai putin nocivi si asigura chiar si o consistenta adecvata vopselei; nu au miros(pentru ca nu contin substante cu miros intens, ca amoniacul).
          Aceste vopseluri sunt mai scumpe, stocarea lor se face cu atentie pentru ca sunt foarte delicate fiind deteriorate de diferentele de temperatura, insa sunt produse ecologice, usor de aplicat, cu rezultate optime si econome datorita gradului de acoperire.
          Ca termen, aplicarea e aproximativ egala cu cea a vopselei clasice, timpii dintre aplicarea mainilor de vopsea fiind mai lungi si mirosul cu mult diminuat. Colorimetria e net superioara iar ridarea si scurgerea vopselei sunt reduse.

4 comentarii:

Sorin Frumuseanu spunea...

Nu cred ca am inteles.
Apa, solventul vopselelor pe baza de apa, nu mai actioneaza tot ca solvent dupa aplicarea ei?
Tks

Adina Cristescu spunea...

ba da. solventii, in general, cei care se folosesc in fabricarea vopselelor, sunt obtinuti chimic si sunt niste substante uleioase (foarte toxice), ca sa zic asa. acesti solventi pe baza de ulei dau anumite caracteristici vopselei. asigura un anumit grad de transformare a vopselei lichide in pelicola - adica o volatilitate ridicata, rezistenata in timp a pelicolei - scorojirea vopselei etc. toate ceste caracteristici insa au un numitor comun, foarte important pentru noi, omenirea, azi, si anume: timpul; timpul de uscare a vopselei, timpul re rezistenta etc. In cazul obtinerii vopselelor cu solventii uleiosi, acest timp de care vorbim este optim insa avem si efecte negative: cel mai important este toxicitatea. in primul rand este afectat cel care o foloseste (se stie bine ca in momentul in care vopsim ceva simtim un puternic miros - aceste substante volatile dauneaza grav sanatatii celor care le inhaleaza - vezi vopsitorii si mai ales cei de la dublufund de la vapoare)si in al doilea rand poluarea. acesti doi factori i-au facut pe cercetatori sa gandeasca o solutie, iar din 1954-cand ideea era sa se gaseasca o alternativa pentru vopsirea mobilei, s-au tot gandit si s-au tot chinuit pentru ca astazi sa putem vorbi despre solventii pe baza de apa. adica tot solventi (pentru ca sunt obtinuti tot chimic, numai ca acele componente uleioase au fost inlocuite cu apa - chimica, pentru ca apa e singurul compus care poate asigura aproximativ aceleasi proprietati ca uleiul in cazul obtinerii de solventi pentru fabricarea vopselelor), tot toxici, nu la fel de mult ce-i drept, mai periculosi deoarece trec prin piele mai repede, insa nu au miros - deci substante volatile cam egal cu zero ceea ce face ca timpul de uscare sa fie mai lung. insa cei care folosesc aceste vopsele asa zise pe baza de apa, mai ales cei din domeniul auto, spun ca sunt mai practice, mai usor de folosit, diluarea lor se face cu apa chimic tratat si nu cu diluanti ca la cele clasice, culorile se intrepatrund mai bine, nuantele obtinute fiind de un mai bun efect, nu se rideaza vopseaua, fenomenul de curgere pe suprafata aplicata e mai redus si multe altele.
sper ca acum m-ai inteles...

Sorin Frumuseanu spunea...

Ahaaaa, deci solventul la vopselele de apa nu e apa obisnuita ci "apa chimic tratata"?

Adica nu intelegeam de ce dupa vopsirea autoturismului cu vopsea pe baza de apa nu se dizolva la prima ploaie, fiind acelasi solvent.

Apa chimic tratata ce mai e? :)

Tks pt detalii

Adina Cristescu spunea...

tratare chimica inseamna amestecarea apei cu anumite substante, proces care confera apei anumite proprietati ' funtie de necesitate. asta e o explicatie mai pe intelesul tutror, daca ar trebui sa folosesc terminologoe de specialitate lucrurile se complica tare mult ....
oricum asta inseamna!