miercuri, 7 aprilie 2010


      Una dintre metodele des folosite in scrap si nu numai, este stampilarea. De aceea m-am gandit sa sintetizez cateva informatii referitoare la aceasta metoda, deosebit de utila, de practica si des utilizata de iubitorii de scrap si cei care confectioneaza felicitari, invitatii.

      Cunoscand metode de stampilare si accesoriile pe care le poti folosi, poti crea adevarate opere de arta care tin numai de fantezia si de talentul tau artistic.

Sa incepem!

     Pentru inceput ai nevoie de stampile - acestea sunt de mai multe feluri :
- stampile de guma (au de obicei, culoarea rosu inchis) sau rubber stamps – si pot fi :

                       - neaplicate pe un support (de obicei sunt cele tip Magnolia care vin deja decupate sau se gasesc si in bloc, care trebuie decupate fin dupa contur si aplicate pe baze de lemn sau baze acrilice speciale )
             

                      - aplicate, adica aplicate deja pe un support de lemn










- stampile de acril (sunt cele transparente) sau clear stamps – sunt neaplicate de aceea ai nevoie de baze acrilice pe care sa le aplici





- stampile de spuma (sunt de fapt dintr-un burete condensat) si sunt de dimensiuni mini deja aplicate pe support de lemn , si se gasesc la set


         Curatarea stampilelor se face cu o substanta fara acid, speciala. Eu insa, le spal cu apa fierbinte imediat dupa folosire si le tamponez bine pe o suprafata de hartie super absorbanta si gata...sunt curatate! Puteti folosi si un buretel fin imbibat in apa pentru a curata in colturile mai adanci ale stampilei sau o pensula mica si cu parul fin. Oricum, metoda cu apa nu functioneaza pentru tusurile rezistente la apa; pentru ele va trebuie neaparat solventul de curatare.

Atentie la curatarea lor! Nu trebuie sa ramana cu urme de tus!

       In afara de stampile mai ai nevoie de tusuri, cerneluri, eu le numesc tamponi sau inks la americani.

Tusurile pentru stampile sunt de 3 feluri: tusuri uscate - dye, tusuri pe baza de pigment - pigment si tusuri pe baza de solvent permanent adica permanent-solvent based.

    Evident ca in functie de aceste categorii s-au dezvoltat si tehnici de folosire a acestor cerneluri deoarece ele se pot usca rapid sau lent. (In categoria tusurilor cu uscare lenta intra tusurile colorate sau transparente marca Staz On, VersaMark, Watermark; iar in cele cu uscare rapida: tusurile impermeabile, cu efect de creta, metalizate, diluabile cu apa )

Tusurile uscate, de obicei, se gasesc fie sub forma de: tusiera - stamp pad - e cea mai uzuala si se gaseste:

- simpla (adica o culoare) – single color pad
        
- fie in kit de culori asezate pe palete, multicolor pad ,de obicei : culori pastel, gama de violet, gama de roz, culori de baza etc.


     Aceste tusuri coloreaza usor, au o uscare rapida, sunt recomandate pentru incepatori, se folosesc usor pe cartoane si hartii deschise la culoare iar tusiera este dintr-un fetru fin.


     Tusurile pe baza de pigment sunt tot tusuri din categoria celor uscate, au o consistenta mai groasa si bogata insa se usuca lent, dar coloreaza si lumineaza foarte frumos iar tusiera este dintr-un burete poros. Sunt recomandate pentru metoda de embosare folosind pudrele de embosare.

     Tusurile pe baza de solvent permanent se usuca rapid, au culori foarte bune si dureaza lung timp, sunt permanente (adica nu-si schimba nuanta culorii in timp), odata uscate, deasupra lor se pot aplica culori pe baza de apa, pot fi folosite pe o multitudine de suprafete, inclusiv pe lemn si sticla, insa se folosesc intr-o camera ventilata si pentru curatarea stampilelor ai nevoie de solentul de curatare.

     Evident ca putem vorbi si de existenta tusurilor speciale pentru diferitele tehnici existente:

- pentru embossing – exista Tus pentru embosat adica Embossing Ink – acesta poate fi transparent sau translucent, are o uscare lenta si este special conceput pentru tehnica de embossing.

- pentru imprimat textile exista tus special se numeste Fabric Dyes si se gaseste intr-o gama larga de culori. Poate fi folosit si pe alte suprafete ca plastic si acetat.

- Tusuri rezistente la apaResist Dyes – concepute sa nu absoarba tusurile sau culorile pe baza de apa si se usuca cu ajutorul aerului cald fiind folosite pentru a realiza diverse proiecte creative.

    Pentru colorarea timbrelor obtinute cu ajutorul stampilelor iti mai trebuie si creioane tip acuarela, carioci speciale, un vaporizator pentru tehnica acuarelei, pensule, buretei pentru aplicat prin tamponare culorile dorite (mi-a placut foarte mult ideea lui Michelle Zindorf de a confectiona acesti buretei pntru tamponare prin taierea in bucati mici a unor bureti mari si mai ales folosirea unui buretel mereu pentru aceeasi culoare – iar sfatul ei de curatare a lor e absolut genial: se aseaza toti intr-un saculet de rafie si se baga la masina de spalat), iar pentru tehnica de embosare iti trebuie neaparat un feon pentru fuzionarea pudrelor in relief si evident, pudrele de embosat care pot fi colorate, transparente sau cu sidef.

    








 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
            Cred ca nu trebuie sa va mai spun ca toate produsele pe care le folositi in proiectele voastre de scrap trebuie sa nu contina acid. Asta va garnteaza o durabilitate a proiectelor si e bine sa verificati mereu pe ambalaj acest lucru!
 
          Va doresc o zi frumoasa si.... Sa stampilati cu spor!!!!

6 comentarii:

catalina stanescu spunea...

foarte foarte bine venit, multumim arina!

sa stii ca ti-am predat leapsa cu fercirile!

Adina Cristescu spunea...

iti multumesc elena tare mult!

very-scrap spunea...

super buna informatia , multumim mult
zi buna
vicky

Adina Cristescu spunea...

sper sa va fie de folos! eu iti multumesc, vicky!

Unknown spunea...

buna ziua,
ma intereseaza si pe mine prteurile acestor stampile si de unde le procur sau cum?
multumesc

npala spunea...

Felicitari pentru lucrarile deosebite si pentru tutorial. Vin si eu cu o recomandare legata de stampile: este posibil ca cele cumparate sa nu multumeasca pe toata lumea, sau sa cauti o stampil anumita - atunci poti intra pe www.myfav.ro si sa trimiti o macheta cu stampila favorita, pe care o primesti acasa (sau o poti pune la vanzare pe magazinul online primit gratuit pe site). Se pot obtine rezultate de genul http://www.gravez.ro/portofoliu/stampile sau chiar stampile cu fotografii la inalta rezolutie.